Ko je Pedro?

Prošle sedmice oslobođen je Asim Sarajlić. O dokazima i samom procesu pisali su mnogi, tako da ću ja malo o fenomenu uhljebljenja koji hara ovom državom, a koji je toliko prihvatljiv i normaliziran da sve suprotno tome, a što bi bilo moralno i etično, pada u vodu. Dalo bi se diskutovati da li je Asim ili asimi stvorili fenomen uhljebljenja ili je naša DNA do te mjere promjenjena da nam je već u samom kodu tolika želja i potreba za uhljebljenjem da je postalo pravo poražavajuće i društveno isključujuće, ukoliko nemaš nekoga poput Asima u svom najužem okruženju. Jednostavno si jad i neinteresantan, nesnađen. Oni koji su stranački aktivni možda će više razumjeti ovaj tekst, bez obzira u kojoj su stranci i možda će se dio tih čitatelja_ki složiti da skoro svaka stranka ima svog asima, doduše koji još nije snimljen, a sad se i više vodi računa o mjestu susreta i isključenju mobitela tokom susreta.

Možda će i sam Asim jednog dana napisati neko štivo o tome kako je uhvaćen na djelu, te kratko uraditi retrospektivu o ljudima prije i nakon hvatanja na djelu, odnosno nakon podizanja optužnice, a onda i nakon oslobađajuće. Bilo bi vrlo značajno porazgovarati sa Asimom na ovu temu iz razloga što bi se po ko zna koji put pokazalo da nije do Asima ili da nije samo do Asima, a onda bi možda neko iz oblasti sociologije i/ili psihologije mogao i da se nadoveže i na osnovu slučaja Asima, pa i direktorice Izetbegović, (ne znam da li je još uvijek profesorica), pokuša ispitati da li masa stvara Asima i direktoricu ili Asim i direktorica stvaraju mase, svjetinu?!

Asim Sarajlić dugogodišnji funkcioner najutjecajnije bošnjačke stranke u Federaciji BiH uhvaćen je na djelu tako što je snimljen na dogovorenom mjestu u dogovoreno vrijeme od strane nekoga kome vjerojatno nije strano da se to tako radi i da će Asim i tu noć, kao što je to bio običaj i na prethodnim njihovim stranačkim auto skupovima unutar maksimalno desetak očiju, pričati o tome kako je ili će nešto ili nekog završiti. Autoru snimka je iz njemu poznatih razloga dojadilo da bude dio auto ekipe i odlučio da ovog puta snimi i dostavi ili unovči snimak, ko će ga znati. Kako to ide ako ne ovdje nagledali smo se u sve i jednom nastavku kultnog filma Kum. Svaku objavu oko Asima, šegu i šalu, pratila sam baš iz potrebe da upratim koliko je sada sokola, osokoljenih da ga popljuju, nalaju i požele da što prije završi iza rešetaka, jer on je jedan i kad se njega riješimo, riješit će se većina kriminala i korupcije u ovoj državi, samo ne znam kako će masa koja štuje taj isti kriminal i korupciju, radije poseže za kreditom ili pozajmnicom kako bi uposlio svog najbližeg i to preko Asima ili asima iz drugih stranaka ili asima na drugim mjestima upravljanja i odlučivanja nastaviti živjeti, da li bi bili spremni na sistem po zaslugama i kompetencijama umjesto po poznanstvima i utjecajima. Mnogo je onih kojima je prihvatljivije ići preko Asima ili asima nego biti na protestima, buniti se protiv sistema ugnjetavanja ili na kraju rušiti vlast na izborima. Mnogo je više onih koji su iz godine u godinu, iz mandata u mandat podržavali iste, solidarisali se sa sistemom u kojem u autu njih četvorica završavaju državu, jer su se iz godine u godinu, iz mandata u mandat nadali da je baš ove godine i ovog mandata njihov red za završiti sina, kćer, snahu, zeta, … Sigurno je da je mnogima Asim i valjao, ja i danas slušam kako će neko glasat za nekoga samo zato što mu je valjao, a ako pitaš za koju funkciju se taj isti kandidira ili šta mu je politika ili za šta se zalaže, dobiješ muk. Sad kad bi čovjek bio maliciozan pa da opet grebe po površini i pita a šta ti je valjao i gdje, možda bi došao do nekog drugog ili novog asima koji još nije snimljen. Čim je podignuta optužnica protiv Asima, sigurno mu se masa više nikad nije javila, mnogi njegovi koji nekad s njim stajaše rame uz rame utihnuše i čekaše epilog svega. Ali, kako Pedra ne objesiše vjerojatno su se mnogi ponovno aktivirali i čestitali mu nanovo ohrabreni i željni da budu dio njegove klike.

Fenomen u kojem uživaš biti pored i s onim koji ti može nešto završiti, uhljebiti te, a kad on pada onako stajati po strani i čekati epilog, a ako je klima pogodna i obećavajuća da pljuvanjem Asima možeš da se približiš nekom novom asimu i tako opet gledaš kako ćeš završiti svoje neke poslove i bez promjene sistema nastaviti plivati u ovom blatu i mulju tim bolje, a ako pak ne padne stari Asim onda je najbolje poslati mu sms podrške i čestitati na oslobađajućoj i istaknuti kako si znao da je nevin i kako su mu to sve napakovali oni kojima si se, dok si čekao epilog, kanio približiti i nastaviti tamo gdje si stao. Jer malo je ljudi koji su u strankama iz nekakvih ideoloških pobuda, kao i onih izvan stranka koji bi da ovdje nešto mjenjaju, da visi neki Pedro, jer kad sve oduzmeš i sabereš pored onih koje znamo da su u strankama, još više je onih koji su izvan članstva, ali su itekako dio sistema i koje ovi iz stranka „guraju“ na mjesta odlučivanja i rukovođenja, pa i do onih manje važnih i bitnih funkcija, ali ipak nakačenih na budžet. Samo tako je moguće održati stranku aktivnom i učiniti je faktorom i samo tako svjetina hoće, ako ne ide kod ovih, lako se prešaltati kod onih kod kojih to ide. Čak onda i kad kreneš iskreno i drugačije, vrlo brzo te svjetina ohaviza i pokaže ti da je ipak tu radi uhljebljenja i da ukoliko želiš imati aktivnu stranku, moraš furati uhljebljenje.

Da li oni stvoriše sistem uhljebljenja ili pak svjetina njih koji će dio te svjetine uhljebiti ostaje pod znakom upitnika, možda.

Tako, kad je Asim izgovorio Nek’ visi Pedro, prođe mi kroz glavu ko je sve Pedro i koliko bi nas visjelo, vjerojatno forme, nikako suštine radi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s